Stanowisko Klubu Poselskiego Kukiz’15 odnośnie opracowywanej obecnie Dyrektywy UE nr 447.

Przedstawiam oficjalne stanowisko Klubu Poselskiego Kukiz’15 w sprawie projektowanej przez Komisję Europejską dyrektywy, która za swój cel ma całkowite rozbrojenie Europejczyków.

Dyrektywa UE nr 447 w sprawie broni palnej to sukces terrorystów.
Jednym z podstawowych praw człowieka jest prawo do obrony siebie i swojej rodziny – ten kto pozbawia obywateli środków samoobrony jest stronnikiem terrorystów. Na wstępie trzeba jasno powiedzieć, że terroryści, w przeciwieństwie do praworządnych obywateli, zaopatrują się w broń na czarnym rynku. Legalny rynek broni palnej nie jest terrorystom potrzebny. Jest za to niezbędny obywatelowi, aby mógł się przed terrorystą obronić. Restrykcje nakładane na legalny, cywilny rynek broni palnej nie wpływają w żaden sposób na źródło aktów terroru – co stwierdzono również w samej dyrektywie.

Dyrektywa UE wprowadza m.in.:
– bezwzględny zakaz posiadania przez osoby prywatne broni samopowtarzalnej (półautomatycznej), nawet pozbawionej cech użytkowych, łącznie z konfiskatą broni już legalnie posiadanej (dotyczy to większości modeli broni sportowej)
– utrudnienie nabywania broni, części broni oraz amunicji za pośrednictwem Internetu;
– zaostrzenie przepisów dotyczących obrotu bronią dezaktywowaną, pozbawioną cech użytkowych (dotyczy to większości broni używanej przez grupy rekonstrukcji historycznej)
– zaostrzenie przepisów dotyczących kolekcjonowania broni
Regulacje te uderzą w strzelectwo sportowe, w grupy historyczne, w kolekcjonerów i myśliwych. Nie uderzą zaś w terrorystów, którzy w atakach używają broni automatycznej oraz innej już obecnie zabronionej na terenie UE. Postulowane przez komisarzy Bieńkowską i Avramopoulosa restrykcje nie redukują potencjału ofensywnego terrorystów, zmniejszają za to możliwości obronne obywateli.
W obecnej sytuacji geopolitycznej, w której szeroko postuluje się odbudowę obrony terytorialnej na wzór Armii Krajowej, powyższe rozwiązania są nieodpowiedzialne i niedopuszczalne. Polityka rozbrajania Europy, a w tym Polaków to kierunek samobójczy.

Klub Poselski Kukiz’15 wzywa przedstawicieli rządu polskiego do niedopuszczenia do przyjęcia powyższej dyrektywy UE.

Klub Poselski Kukiz’15

stanowisko

• Dr Hackenbush

Nic dodać, nic ująć

• Sejsmo

Świetna robota!
    Czy mógłby Pan zdobyć stanowisko klubu PiS?

• Andrzej Turczyn

to klub partii rządzącej, tu potrzeba czekać

• Wojciech Pisarski

Ja bym chciał poznać, w celach czysto rozrywkowych, stanowisko Razem oraz poszczególnych partii ZLEW-u. Chyba aż wyślę im pytanie. 🙂

• Wojciech Maciąg

Długo to trwało, ale jednak opowiedzieli się po prawidłowej stronie strzelectwa w Polsce.

• anonim/9mm

Bez przesady… Nie widzę, żeby byli na szarym końcu za wszystkimi innymi…

• arekmcl

Polacy mieli za mało odwagi by zagłosować na nowy twór polityczny pod wodzą muzyka rockowego. Teraz widzimy, komu na prawdę zalezy na suwerenności Polski, dobrych, pro obywatelskich zmianach i bezpieczeństwu Obywateli. Polacy, Odwagi! Kukuz’15 do boju!

• Paweł

Nie uwierzę, dopóki nie zobaczę w działaniu. Co się stało z obiecanymi 500zł na każde dziecko? Podobno się przesłyszeliśmy i nie na każde. Co się stało z kwotą wolną od podatku w wysokości 8000zł??? Trzecią stawkę podatkową dla prezesów firm Skarbu Państwa przegłosowano natychmiastowo. Co stoi na przeszkodzie przedstawienia dotychczasowej ustawy ze zmienioną wysokością kwoty wolnej?
      Nie wiem, jak by się zachował Kukiz’15 gdyby otrzymał taką władzę, jak PiS. Nie wiem, co zrobiłby KORWiN, gdyby dostał taką władzę. W opozycji to można różne sensowne rzeczy proponować. Tylko jak dostają się do władzy, to nagle dostają olbrzymiej niemocy – przykład najlepszy – pierwsza PO.

• Sebastian

Proszę rozliczać najpierw złodziejstwo za ostatnie 8 lat, a potem udzielać się w bieżących tematach. To nie krowa, że jak się da jej trawę to zaraz będzie mleko i każdy rozsądny powinien to wiedzieć. Opinie jak wyżej dla mnie świadczą o tym, że piszą je zatrudnieni lub “wolontariusze” przegranych partii w obawie o swoje d..py. Dziękuję,

• At

Odpowiem grzecznie: co Pan bredzi?

• Tofik

Brawo ! 🙂

• kukiz

Głosowałem na ruch P.Kukiza i widzę że się nie zawiodłem ,szkoda że nie wszyscy tak postąpili ,bitwa była by wygrana.

• Pingback: Dzisiaj jest zwyczajny dzień, ale jaka jest treść stanowiska PZSS? | Andrzej Turczyn()

• Minuteman

Przynajmniej deklaratywnie stoją po właściwej strony barykady. Dobre i to.

W tak ewidentnej i oczywistej sprawie, każdy głos sprzeciwu i każda próba nazwania rzeczy po imieniu jest ważna.

Ruch Kukiza tym samym dowiódł, że są tam ludzie zaintersowani interesem tego kraju i bezpieczeństwem jego mieszkańców.

Może taka deklaracja to jeszcze niewiele, ale już coś. Powinniśmy o tym pamiętać.

• Bangsar

Niepokojące jest jednak stanowisko rządu, w osobie ministra Błaszczaka…

• Cecil Gleastnick

Najbardziej fundamentalnym uzasadnieniem potrzeby powszechnego i
    indywidualnego prawa do posiadania broni jest obowiązek zbiorowej
    samoobrony ludu przed zamordystyczno-totalitarnymi zapędami wszelakich
    systemów władzy gdy zechcą uszczęśliwiać nas/ulepszać społeczeństwo na
    siłę, gwałcąc naszą wolność indywidualną i naszą suwerenność zbiorową.
    Jeśli godzimy się w najgłębszym sensie, że demokracja – ze wszystkimi
    jej ułomnościami – jest systemem organizacji społecznej najlepiej
    chroniącym owe wartości (wolność i suwerenność), jej obrona przed
    zakusami tyranów jest świętym obowiązkiem każdego wolnego człowieka –
    ale staje się jeno mentalną masturbacją jeśli damy się zapędzić do kółek
    strzeleckich, stowarzyszeń hobbystów i kolekcjonerów, działających za
    łaskawym pozwoleniem “władzy”. To nic innego jak pacyfikowanie
    pospólstwa odwieczną metodą “panem et circenses”, wpychaniem nas do
    piaskownicy, bo “zabawa w wolność na ulicy to fanaberia motłochu, który
    trzeba trzymać za mordę, by nie przyszło mu do zakutych łbów podpalać
    pałace (albo komitety)”.
    Zgoda na koncesjonowane prawo do
    fundamentalnej samoobrony (indywidualnej i zbiorowej) przed wrogami
    zewnętrznymi i wewnętrznymi jest tym samym symptomem mentalności
    niewolnika, poddanego żyjącego na klęczkach i na smyczy – a nie wolnego
    obywatela, suwerena we własnym kraju.