Jak przyrządzić koktajl Mołotowa – poradnik praktyczny.
- Autor: Maciej Rozwadowski
- 10 marca 2022
- komentarze 3
Koktajl Mołotowa, znana na całym świecie broń ofensywna domowej roboty, składa się z trzech prostych, głównych elementów: obudowy, paliwa i knota. Dzbanki z łatwopalną mieszanką były używane już w starożytności, ale to właśnie w czasie wojny radziecko-fińskiej pojawił się wynalazek znany dzisiaj pod nazwą “koktajl Mołotowa”. Nazwisko występujące w nazwie nawiązuje do Wiaczesława Mołotowa, ówczesnego komisarza ludowego do spraw zagranicznych ZSRR, dla którego Finowie przygotowywali właśnie takie koktajle. Na Ukrainie koktajle Mołotowa były aktywnie wykorzystywane podczas Rewolucji Godności (en.wikipedia.org), a obecnie podczas rosyjskiej inwazji. Używane są głównie do podpalania pojazdów wroga i są wysoce niezawodne.
Obecny sekretarz Rady Bezpieczeństwa Narodowego i Obrony Ukrainy Ołeksij Daniłow, a nawet kucharz Jewhen Kłopotenko wzywają do robienia i używania koktajli Mołotowa aby wspomagać ukraiński wysiłek wojenny.
Części składowe i dobór materiałów:
Obudowa to najczęściej szklana butelka wypełniona cieczą zapalną. Powszechnie używa się do tego celu butelek po alkoholu, ale Hiszpanie w czasie wojny domowej znani byli z używania słoików po dżemie.
Butelka musi mieć grube ścianki i być na tyle wytrzymała aby nie została uszkodzona podczas przenoszenia. Jednocześnie musi być na tyle krucha, aby pękła natychmiast po trafieniu w cel. Dlatego najlepiej używać butelek po piwie lub wódce. Butelki po winie lub szampanie są zazwyczaj zbyt grube i solidne, co sprawia że mogą się nie stłuc.
Niektóre poradniki zalecają nacinanie butelek nożem lub nożykiem do szkła, ale w tym przypadku należy być bardzo ostrożnym.
Napełnianie butelek paliwem. Nadają się tu wszelkie płyny łatwopalne, a w szczególności alkohol, nafta, benzyna itp.
Alkohol będzie się dobrze palił, ale musi być wysokoprocentowy. Od biedy można użyć nawet wódki czociaż w tym przypadku skuteczność koktajlu może być obniżona.
Benzyna pali się intensywnie ale szybko się wypala. Z tego powodu Finowie mieszali ją ze smołą dachową, która służyła im za zagęszczacz. Dzięki temu koktajle Mołotowa przywierały do celów i paliły się długo.
Innym rozwiązaniem jest zmieszanie acetonu z benzyną w stosunku 1:1. Najpierw jednak trzeba rozpuścić styropian w ok. 100 gramach acetonu, tak aby uzyskać konsystencję gęstego syropu. Do tej operacji trzeba mieć dość dużo styropianu. Niektóre rodzaje styropianu lepiej rozpuszczają się w mieszaninie benzyny i acetonu.
Do zapłonu używa się knota. Można użyć zwykłej szmaty lub innego chłonnego materiału pociętego na paski, a także długich zapałek sztormowych które mocuje się do szyjki butelki za pomocą taśmy klejącej. Jeśli decydujesz się na użycie knota z materiału, nie używaj tkanin syntetycznych.
Produkcja:
– Napełnić butelkę płynem do około 3/4 (tak jest optymalnie, ale jeśli mieszaniny zapalnej jest mało można zmniejszyć poziom napełnienia pojedynczego koktajlu).
– Włóż jedną połowę knota do butelki, tak aby była nasączona płynem.
– Drugą połowę knota upakuj ciasno w szyjce butelki, tak aby płyn nie wyciekał (można zawiązać na pasku materiału węzeł i wepchnąć go do szyjki butelki).
– Owiń szyjkę butelki materiałem i przymocuj go kawałkiem taśmy klejącej, aby nie poparzyć się podczas rzucania.
– Koniec knota wystający z butelki nie powinien być długi, wystarczy 5 cm.
Ważne wskazówki dotyczące użytkowania:
Nie należy od razu namaczać knota, należy to zrobić krótko przed użyciem koktajlu. Namoczenie knota wcześniej może skutkować odparowaniem płynu zapalnego i w efekcie brakiem zapłonu w krytycznej sytuacji.
Jeśli nie zamierzasz od razu użyć koktajlu Mołotowa, zamknij szyjkę korkiem lub kapslem od butelki. Jednak z każdą godziną mieszanka znajdująca się w środku staje się coraz mniej skuteczna, ponieważ zaczyna się rozdzielać na warstwy. Lżejsze frakcje benzynowe pozostają na górze a cięższe (smoliste) osiadają na dole.
Nie należy od razu zapalać knota; należy to zrobić tuż przed rzuceniem koktajlu w cel.
Pasek materiału nie przenosi ognia do wnętrza butelki, ciecz zapala się dopiero po rozbiciu butelki.
Koktajlu Mołotowa należy używać tylko przeciwko celom które są na tyle twarde aby trafienie w nie butelką doprowadziło do jej rozbicia.
Zasady BHP:
– Należy unikać stawiania butelek z bardzo łatwopalną cieczą w bezpośredniej bliskości otwartego ognia gdyż grozi to zapłonem.
– Koktajle należy przygotowywać na zewnątrz lub w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, ponieważ opary acetonu i benzyny mogą być szkodliwe dla zdrowia.
– Wystającą na zewnątrz końcówkę knota należy pozostawić suchą do momentu użycia koktajlu.
– Po przygotowaniu koktajlu dokładnie umyj ręce.
– Podczas produkcji lub używania koktajlu stosuj środki ochrony indywidualnej (rękawiczki, okulary ochronne).
Svitlana Stepanchuk (zaborona.com)
tłumaczył MR