“Nie uprawiamy polityki, uprawiamy sport” – stanowisko ZKS oraz Legia Sekcja Strzelecka w sprawie zmiany ustawy o broni i amunicji

Na stronie www.zks.waw.pl znalazłem taką oto wiadomość:

Jako jeden z dwóch największych klubów strzeleckich w Polsce, razem z Sekcją Strzelecką CWKS “Legia” Warszawa, wypracowaliśmy wspólne stanowisko odnośnie propozycji nowelizacji Ustawy o Broni i Amunicji. Efektem tych prac jest pismo skierowane do Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji. Jego pełną treść znajdziecie poniżej klikając w link. Zachęcamy wszystkich do zapoznania się z nim.

“Nie uprawiamy polityki, uprawiamy sport” – taki przyświeca nam cel…

Przeczytałem i zastanawiam się jakie konkretnie postulaty mają te dwa kluby strzeleckie? Dwa kluby, duże, postulaty zatem powinny być konkretne i przejrzyste. Co im się nie podoba jest napisane, ale czego oni konkretnie chcą? Jakie proponują rozwiązania? O tym ani słowa.

Napisane jest w podsumowaniu pisma, że ewentualna implementacja klubowych postulatów nie stanowi kłopotu, zatem dlaczego nie ma konkretnych “niekłopotliwych” zapisów?! W czym tkwił problem aby niekłopotliwe zapisy przedstawić?

Panowie prezesi nie uprawiając polityki, uprawiając sport – taki cel im przyświeca – piszą jak rasowi politycy, czyli nie wiadomo konkretnie co, na okrągło, w sposób który można w każdych okolicznościach wykorzystać i zawsze będzie pasowało.

Panowie prezesi piszą przy okazji o komunikacie prasowym MSWiA i o swoich wyobrażeniach o tym jak te słowa, deklaracje polityczne, się zmaterializują.

Szef MSWiA niczego nie zastopował i niczego z projektu nie wyeliminował. Ani jeden zapis nie został zmieniony w projekcie ustawy. Na stronie Rządowego Centrum Legislacji wciąż jest ten sam projekt i to właśnie projekt o konkretnej treści jest opiniowany.

Gdy przeczytałem to pismo, a konkretnie motto, czy cel jaki autorom przyświecał “Nie uprawiamy polityki, uprawiamy sport” pomyślałem, że z takim celem pismo musi być wyjątkowe i nie zawiodłem się.

Nie uprawiając polityki panowie prezesi napisali jedynie polityczne postulaty, nie proponując niczego konkretnego. Moim zdaniem powinni zakończyć pismo “wierni poddani”. Bardzo by to pasowało do całej treści.

Moje doświadczenie w pracy zawodowej nauczyło mnie przez kilkanaście lat, że nie istnieje w Polsce urzędnik, który zrobi tak jak tego chce obywatel, gdy ten obywatel przed urzędnikiem przestępuje z nogi na nogę, gniotąc nieśmiało czapkę w spoconych ze strachu dłoniach. Albo obywatel żąda i chce co jest jego naturalnym prawem, albo łaskawie prosi władzę i wówczas rzeczywiście nie uprawia polityki, ale nie jest obywatelem, a wyłącznie poddanym. Chcesz czegoś od urzędnika to mu napisz konkretnie. Bez konkretów jest tylko polityka, nawet gdy piszesz, że uprawiasz tylko sport.

Rzeczywistość jest taka, że projekt MSWiA jest tak zły, że nikt nie potrafi go naprawić w sposób zadowalający środowiska strzeleckie. Jedyne rozwiązanie jest takie jak napisał PZSS i ROMB czyli skreślenie z opiniowanej ustawy art. 135 i 156. Na takie podsumowanie ZKS i Legia nie odważyły się – to wielki błąd. Moim zdaniem tak właśnie wygląda polityka, brak konkretów, pisanie na kilka stron ale tak naprawdę nie wiadomo z pisania wynika.

Darowizny jakie otrzymuje Fundacja Trybun.org.pl, są przeznaczane na opłacanie serwisu PAP, ukształtowały się na takim poziomie, że jest niebezpieczeństwo, że zbraknie Fundacji pieniędzy na abonament PAP. Proszę abyście brali to pod uwagę przy gospodarowaniu waszymi pieniędzmi. Przez ponad rok utrzymuję dostęp do serwisu PAP za wasze pieniądze. Przez ten czas moje wpisy dotarły do kilkuset tysięcy odbiorców i ilość osób wchodzących na bloga wzrasta.